Слово до читача



Сторінка1/100
Дата конвертації14.10.2019
Розмір2,02 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   100


Слово до читача


Проповідь завжди повинна нести в собі відбиток свого часу, нести характерні ознаки того часу, в якому живе суспільство. Її актуальність у тому, щоби давати відповіді на болючі питання сьогодення. В цьому свіжість проповіді, новизна проповіді й зацікавлення нею.

У Тайні Священства кожен священик отримує харизму проповідництва, щоб голосити Добру Новину. Це Бог дає йому слово (як молимось у Св. Літургії перед читанням Євангелії) “благовістити силою великою для сповнення Євангелії возлюбленого Сина Свого Господа і Бога і Спасителя нашого Ісуса Христа”. Слово Боже, пережите священиком, переосмислене ним, трансформоване молитвою й зацікавленням проповідника, приносить у людські душі відповіді на запитання немовби з іншого світу в наш світ і націлює ,на майбутнє, вказуючи перспективи.

Занурений у релігійне життя проповідник повинен знайти не тільки відповідні слова, але й доцільну форму голошення проповіді, щоби нею вразити, але не зразити людину. Те, до чого людина хоча і привикла, але що турбує, тривожить її внутрішній світ, висвітлене у мистецькій формі“майстра слова”, перебудує її життя, змінить її мораль. Людина завжди вразлива на слово, тому будувати мораль нового суспільст­ва, мораль людини тре­тього тисячоліття потрі­бно не на інтелекті людини XIX століття, а на базі сучас­них досягнень науки та філософії, тому що сформована новизною подачі Божого Слова інтелігенція буде закваскою майбутнього, нового світу.

Як відійде в небуття гужовий транспорт, який замінили автомобілі з комп’ютерами, так буде і з формами проповідництва. Коли віджило старе, то пошук нового – вимога часу.

Йдучи шляхом наших славних попередників, не байдужих до ситуації, яка склалася в релігійній на­уці, подаю до уваги чи­тачів цю книгу. Бажаю, щоби священики, кате­хити, вчителі християнсь­кої етики та всі небайдужі до інтерпретації Божого Слова змогли для себе почерпнути хоча б дещо з того, що підкаже їм нову думку, розвине нове твердження, сформує новий підхід до тієї чи іншої проблеми.

Молю нашого Господа, щоби слова ці були сприйняті читачами з чистим і відкритим серцем та щоб принесли плід.

Складаю подяку Господу Богу за світло розуму, яке просвітлює, навчає, утверджує і оновлює.

Вівтар Господній – головний осередок християнського богослужіння. В історії спасіння вівтарі Господні завжди були осередком Об’явлення. Тож світ зазнає перемін зі світла, що йде від вівтарів Господніх.

Висловлюю вдячність особам, які допомогли моїм творчим задумам втілитись у даній книзі, а саме їмость п. Марії, п. Галині Крисько, п. Ігорю Шосі та світовій героїні п. Ірині Сеник за написані для цієї книги вірші.

Автор




Поділіться з Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   100


База даних захищена авторським правом ©pedagogi.org 2019
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка