Лист до сімей Папи Римського Івана Павла ii


ЧЕТВЕРТА ЗАПОВІДЬ : "ШАНУЙ СВОЇХ БАТЬКА І МАТІР"



Сторінка14/21
Дата конвертації28.07.2020
Розмір0,88 Mb.
1   ...   10   11   12   13   14   15   16   17   ...   21
ЧЕТВЕРТА ЗАПОВІДЬ : "ШАНУЙ СВОЇХ БАТЬКА І МАТІР"
15. Четверта заповідь Декалогу стосується сім'ї та її внутрішньої єдності – інакшими словами, її солідарності.

У своєму формулюванні четверта заповідь прямо не згадує сім'ї. Та насправді йдеться саме про неї. Для того, щоб якось передати сопричастя між поколіннями, божественний Законодавець найвідповідніше вибрав слово: “пошана” (Вих 20,12). Тут ми натрапляємо на інше вираження того, чим є сім'я. Це формулювання не возвеличує сім'ю якось "штучно", а наголошує на її суб'єктності і правах, які з цього випливають. Сім'я – спільнота з особливо сильними взаємостосунками: між подругами, між батьками і дітьми, між поколіннями. Це спільнота, яку потрібно особливо оберігати. А тому кращої охорони, ніж ця – шануй – немає.

"Шануй твого батька і матір твою, щоб довголітній був ти на землі, що Господь Бог твій дасть тобі" (Вих 20,12). Ця заповідь іде після трьох головних приписів щодо стосунків окремої людини і народу Ізраїля з Богом: "Шема, Ізраїль...(Слухай, Ізраїлю, Господь Бог наш, Господь єдиний)" (Вт 6,4). "Нехай не буде в тебе інших богів, крім Мене" (Вих 20,3). Це перша і найбільша заповідь, заповідь любити Бога "понад усе": Бога треба любити "всім серцем твоїм, і всією душею твоєю, і всією силою твоєю" (Вт 6,5; пор. Мт 22,37). Це знаменно, що четверта заповідь поміщена у цей особливий контекст. "Шануй твого батька і матір", бо для тебе, в певному значенні, вони є представниками Господа. Вони дали тобі життя, впровадили в людське існування в конкретній родині, нації та культурі. Вони, після Бога, перші твої благодійники. Тоді як єдиний Бог добрий, справді є самим Добром, батьки в унікальний спосіб беруть участь в цьому найвищому добрі. Отож, шануй своїх батьків! Тут існує певна аналогія з почитанням, яке належить Богові.

Четверта заповідь тісно пов'язана з заповіддю любові. Між шаною і любов'ю існує тісний зв'язок. Шана, у самій своїй суті, пов'язана з чеснотою справедливості, а її, у свою чергу, неможливо повністю пояснити, не згадуючи любові: любові до Бога і до нашого ближнього. А хто є більше ближнім, аніж члени наших сімей, батьки і діти?

Чи четверта заповідь показує систему односторонніх міжособових стосунків? Чи вона зобов'язує нас тільки шанувати своїх батьків? Якщо розуміти буквально, тоді – так. Але непрямо ми можемо говорити також і про пошану, яка належить дітям з боку батьків. Шанувати означає визнавати! Ми могли б сформулювати це таким чином: "керуйся непохитним визнанням особи, перш за все твоїх батька і матері, а далі – інших членів сім'ї". Пошана за своєю суттю – це безкорислива настанова. Можна було б сказати, що вона "щирий дар однієї особи іншій", і у цьому значенні пошана зближається з любов'ю. Якщо четверта заповідь вимагає виявляти пошану до наших батька і матері, вона ставить цю вимогу заради блага сім'ї. Проте саме з цієї причини вона ставить вимоги і до самих батьків. Ця вказівка наче говорить: ви, батьки, повинні діяти так, щоб ваше життя заслуговувало на повагу (і любов) ваших дітей! Не допустіть того, щоб Божа заповідь про пошану до вас зазнала морального краху. Отже, зрештою, ми ведемо мову про взаємну пошану. Заповідь "шануй твого батька і твою матір" непрямо каже батькам: шануйте своїх синів та дочок. Вони заслуговують на це, тому що вони живуть, тому що вони є тими, ким вони є, а це правда вже з моменту їхнього зачаття. Отже, четверта заповідь, відображаючи глибокі зв'язки, що єднають сім'ю, висвітлює основу її внутрішньої єдності.

Далі заповідь продовжується такими словами: "щоб довголітній був ти на землі, що Господь Бог дасть тобі". Сполучник "щоб" може створити враження майже утилітарного розрахунку: поважай їх для того, щоб мати довге життя. У будь-якому випадку це не применшує фундаментального значення наказу "шануй", який за своєю природою передбачає безкорисливе ставлення. Шанувати ніколи не означає "підраховувати вигоди". З іншого боку, важко не визнати, що взаємна пошана серед членів сімейної спільноти також дає деякі переваги. Пошана звичайно є чимось корисним, так як і кожне справжнє добро "корисне".

Перш за все, для сім'ї благо бути разом. Це непорівнюване добро для подружжя (звідси його нерозривність) та для сімейної спільноти. Його також можна визначити як добро суб'єкта як такого. Так само, як і особа, сім'я також є суб'єктом, оскільки вона складається з осіб, які, з'єднані разом глибоким зв'язком сопричастя, творять один спільнотний суб'єкт. Справді, сім'я більше є суб'єктом, ніж будь-яка інша соціальна інституція, більше, ніж нація чи держава, більше, ніж суспільство та міжнародні організації. Ці суспільства, особливо нації, настільки мають власну суб'єктність, наскільки вони отримують її від осіб та їхніх сімей. Чи усе це просто "теоретичні" спостереження сформульовані тут з метою "возвеличення" сім'ї перед громадською думкою? Ні, але вони служать ще одним способом виразити, чим є сім'я. І це також можна вивести з четвертої заповіді.

Ця істина заслуговує на те, щоб на ній наголосити і глибше її зрозуміти: вона справді виявляє важливість четвертої заповіді для сучасної системи прав людини. Інституції та правові системи використовують юридичну мову, але Бог каже: "Шануй". Зрештою, всі «права людини» надзвичайно хиткі і неефективні, якщо їхньому корінню бракує заповіді шанувати, іншими словами, якщо їм бракує визнання індивіда просто за те, що він індивід, "цей" індивід. Самих по собі прав недостатньо.

Не буде перебільшенням знову наголосити, що життя націй, держав і міжнародних організацій "проходить" через сім'ю і "базується" на четвертій заповіді Декалогу. Вік, у якому ми живемо, незважаючи на численні правові декларації, що були створені, все ще перебуває, значною мірою, під загрозою "відчуження". Це результат просвітницьких засновків, відповідно до яких людина є "більше" людиною, коли вона "лише" людина. Неважко помітити, як відчуження від усього, що у різний спосіб належить до повноти багатства людини, загрожує нашому часові. І це вражає сім'ю.

Справді утвердження особи великою мірою пов’язане з сім'єю, а отже, і з четвертою заповіддю. У Божих планах сім'я – перша школа того, як бути людиною. Будь людиною! Це наказ, який проведено у сім'ю: людиною – як син чи дочка своєї батьківщини, громадянин своєї держави, і можемо сьогодні сказати – громадянин світу. Бог, що дав людству четверту заповідь, "доброзичливий" у ставленні до людини (філянтропос, як казали греки). Творець Всесвіту є Богом любові і життя: Він хоче, щоб людина мала життя і мала його вповні, як проголошує Христос (пор. Ів 10,10), щоб вона мала життя перш за все завдяки сім'ї.

Тут стає зрозуміло, що "цивілізація любові" тісно пов'язана з сім'єю. Для багатьох людей цивілізація любові все ще залишається чистою утопією. Правда є такі, які думають, що любов не можна вимагати від усіх, що вона не може бути нав'язаною. Любов має бути вільним вибором, який люди можуть прийняти чи відкинути.

У цьому є частина правди. Але все-таки завжди залишається той факт, що Ісус Христос залишив нам заповідь любові так само, як Бог на горі Синай наказав: "Шануй свого батька і свою матір". А відтак, любов не утопія: вона дана людству як завдання, яке має бути виконане за допомогою божественної ласки. Це довірено чоловіку і жінці у таїнстві подружжя як основний принцип їх "обов'язку" і це стає основою їх взаємної відповідальності: спочатку як подружжя, потім як батька і матері. У церковному служінні таїнства подруги дають і отримують одне одного, проголошуючи свою готовність з радістю прийняти дітей і виховати їх. Від цього залежить людська цивілізація, яку не можна визначити інакше, як "цивілізація любові".

Сім'я – вираження і джерело цієї любові. Через сім'ю проходить первинний струмінь цивілізації любові, яка там знаходить свою “соціальну основу”.

Отці Церкви у християнській традиції говорили про сім'ю як про “домашню Церкву”, “маленьку Церкву”. Таким чином вони зверталися до цивілізації любові як до можливої системи людського життя і співіснування: “бути разом”, як сім'я, бути одне для одного, дати в спільноті можливість ствердження кожної особи як такої, ствердження “цієї” індивідуальної особи. Водночас це стосується і людей з фізичними чи психічними вадами, яких так зване прогресивне суспільство бажало б позбутися. Навіть сім'я може перестати існувати як вид суспільства. Це відбувається тоді, коли воно спішно позбувається людей старих, неповносправних або хворих. Це трапляється, коли є втрата віри в того Бога, для якого "всі живуть" (Лк 20,38) і покликані до повноти Життя.

Так, цивілізація любові можлива; це не утопія. Але вона можлива лише через постійне та живе звертання до "Отця, від Якого бере ім'я все батьківство (і материнство) на землі і на небі" (Еф 3,14-15) і від Якого походить кожна людська сім'я.




Поділіться з Вашими друзьями:
1   ...   10   11   12   13   14   15   16   17   ...   21


База даних захищена авторським правом ©pedagogi.org 2019
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка