Державний вищий навчальний заклад


Каракаш Крістіна, Долгоп’ятова Орина



Сторінка139/305
Дата конвертації29.03.2019
Розмір3,71 Mb.
1   ...   135   136   137   138   139   140   141   142   ...   305
Каракаш Крістіна, Долгоп’ятова Орина

студентки 2 курсу факультету менеджменту

Наук.кер.: к.ю.н., доц. Мартинов М. П.
ПРОБЛЕМИ ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ ІНОЗЕМЦІВ В УКРАЇНІ

Для оформлення іноземного громадянина всі видані зарубіжною країною та складені іноземною мовою документи, повинні бути перекладені на українську мову, засвідчені згідно із законодавством країни їх видачі та легалізовані в МЗС, якщо міжнародними договорами України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, не передбачено інше. Дозвіл на використання праці іноземця видається на строк до одного року. Для продовження строку дії зазначеного дозволу документи подаються не пізніше, ніж за місяць до закінчення терміну дії дозволу.

Дозвіл на використання праці іноземця є підставою для отримання іноземцем візи відповідного типу, реєстрації місця тимчасового проживання в Україні та оформлення посвідчення на тимчасове проживання на строк дії дозволу [1].

Засвідчені в установленому порядку копії дозволу на використання праці іноземця роботодавець подає цьому працівнику, надсилає консульській установі України за місцем постійного проживання іноземця з метою оформлення візи відповідного типу для в'їзду його в Україну, а також органу внутрішніх справ для реєстрації місця тимчасового проживання іноземця в Україні.

Законодавством передбачена особлива процедура працевлаштування іноземних громадян в Україні. Насамперед, мова йде про отримання дозволу на працевлаштування, без якого іноземний громадянин не може перебувати у трудових відносинах з роботодавцями на території України. Також, лише за наявності дозволу на працевлаштування іноземний громадянин-власник свого підприємства може стати його директором. На підставі отриманого дозволу на працевлаштування, іноземний громадянин матиме змогу отримати право на тимчасове проживання в Україні.

Будь-який іноземний громадянин, який бажає повноцінно проживати, працювати, займатися бізнесом на Україні зобов'язаний отримати ідентифікаційний номер. Для того, щоб іноземець зміг законно укладати угоди і договори, стати засновником підприємства на Україні, або просто працевлаштуватися на українське підприємство, здійснювати інші юридично значимі дії, то від нього буде потрібно ідентифікаційний номер, присвоєний йому ДПАУ.

Велика кількість українських підприємств потребує кваліфікованих керівників і виконавців вищого рангу. Але, нажаль, не завжди можуть задовольнити свої потреби за рахунок кадрів, які пропонує український ринок праці. Виникає необхідність запрошувати на роботу іноземних громадян. І досить часто роботодавці стикаються з проблемою працевлаштування в Україні запрошених іноземних фахівців. Зокрема має місце відмова в отриманні дозволу на працевлаштування, як через помилки Центру зайнятості, так і у зв'язку з небажанням державних органів йти на зустріч при підготовці пакету документів на отримання дозволу на працевлаштування в Україні.

На даний момент це питання врегульовано Законом України «Про зайнятість населення», який додатково врегульовує процедуру отримання, продовження та анулювання дозволу на працевлаштування іноземних громадян [2].

Цей законодавчий акт дає пояснення щодо процедури отримання дозволу на працевлаштування, переліку документів, необхідних для отримання дозволу, термінів і т.д. Але навіть у випадку, якщо в Центр зайнятості підприємством буде поданий повний пакет документів, це не дає гарантії, що роботодавцю не відмовлять в отриманні дозволу на працевлаштування. Крім того, стягується збір за розгляд заяви у розмірі 4 мінімальних заробітних плат, які не повертаються роботодавцю у випадку, якщо йому було відмовлено в отриманні дозволу на працевлаштування іноземного громадянина.

Іноді роботодавці, які мають намір працевлаштувати іноземного громадянина, також стикаються з тим, що дозвіл на працевлаштування видається не на максимальний термін (1 рік), а на 6 місяців. Центр зайнятості пояснює це тим, що був поданий не повний пакет документів або в поданих документах допущена помилка. Але довести факт, що пакет документів поданий з урахуванням всіх вимог нормативних актів, дуже складно.

На додаток слід зазначити, що, крім вищевикладеного, на даний момент неможливо отримати дублікат дозволу на працевлаштування. Тому в разі його втрати, роботодавець повинен буде подати в Центр зайнятості заяву про анулювання дозволу та звільнити іноземного громадянина із займаної посади, після чого подати документи на отримання дозволу на працевлаштування повторно. У разі невиконання даної вимоги, на роботодавця буде покладено штраф у розмірі 20 мінімальних заробітних плат.

Література

1. Про зайнятість населення : Закон України від 1 берез. 1991 р. № 803-ХІІ // Відом. Верховної Ради УРСР. — 1991. — № 14. — Ст. 170.

2. Про внесення змін до деяких законів України щодо зменшення впливу світової фінансової кризи на сферу зайнятості населення: Закон України від 25 груд. 2008 р. № 799-VІ // Відомості Верховної Ради України. — 2009. — № 18. — Ст. 247.






Поділіться з Вашими друзьями:
1   ...   135   136   137   138   139   140   141   142   ...   305


База даних захищена авторським правом ©pedagogi.org 2017
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка